Na uien en aardappelen ook jaarrond biologische pompoenen

Na uien en aardappelen ook jaarrond biologische pompoenen

Het assortiment van WeGrowOrganic breidt zich steeds verder uit. Na onder meer uien, aardappelen bieten en wortelen, teelt en verwerkt het bedrijf sinds afgelopen seizoen ook pompoenen.

“Met de onlangs gerealiseerde nieuwbouw is er ruimte gekomen voor deze uitbreiding en bovendien biedt de groeiende pompoenmarkt perspectief,” vertelt Wouter Snippe. “Het is voor ons een mooie nieuwe stap waarmee we ons assortiment verder kunnen uitbreiden. De teelt van pompoenen is daarnaast ook goed om de arbeid te spreiden.”

Jaarrond bio-pompoenen
WeGrowOrganic streeft ernaar om jaarrond biologische pompoenen aan te bieden. “Eind januari is het Nederlandse seizoen voorbij, dan gaan we door met Zuid-Afrika en Egypte. Tot eind juli, wanneer het Nederlandse seizoen weer begint.” Het bedrijf heeft meerdere rassen in het assortiment. “De vroege rassen hebben vaak hoge opbrengsten, maar zijn niet lang bewaarbaar. Anderen zijn wat lager in opbrengst en zijn langer te bewaren. Zo maken we een schema.”

Het Flevolandse bedrijf heeft een complete waslijn aangeschaft waar de pompoenen worden gesorteerd op kwaliteit, eventueel worden bijgeknipt en waar ze worden gepoetst en gedroogd. Vervolgens worden de pompoenen gesorteerd op gewicht en verpakt. “Het meest verpakken we in EPS fust, maar we kunnen in principe in allerlei soorten dozen en kratten verpakken. Daarnaast kunnen we ook laseren. Daar is in biologische winkels veel vraag naar,” vertelt Wouter. De pompoenen zijn niet alleen voor de Nederlandse markt. Er wordt geëxporteerd naar heel Europa en met name naar Duitsland, dat de grootste pompoenenmarkt vormt.

Geen pompoenenjaar
Het afgelopen teeltseizoen verliep voor de pompoenen niet ideaal. “Pompoen is een gewas dat warmte en zon nodig heeft. Nu hadden we te maken met lage temperaturen en rondom de zaaidatum veel regen. Op veel percelen zien we terug dat het niet echt een pompoenenjaar was, hoewel de kwaliteit wel in orde was.” De meeste pompoenen die er op de markt zijn, zijn biologisch geteeld. “Het is redelijk goed te telen zonder chemie. Er zijn ook weinig gewasbeschermingsmiddelen voor op de markt, omdat de pompoen een klein gewas is in de gangbare teelt.”

Korte keten
Het Zeewoldense bedrijf bewaart, sorteert en verpakt naast hun eigen product de producten van collega-telers uit heel Nederland. Wouter en zijn compagnon Thijs Geerse focussen zich sinds de start van hun bedrijf op een korte ketenaanpak. “Hoe korter de keten, hoe minder marge er gaat naar tussenliggende partijen. We hebben de keten van teelt tot supermarkt in eigen beheer en we zien dat dat concept aanslaat. We merken dat de supermarkten echt gefocust zijn op de herkomst van producten. Bovendien geeft het betrouwbaarheid. Bij zo’n heel korte keten heb je weinig kans op vermenging.” Wouter sluit niet uit dat het assortiment in de toekomst met andere producten wordt uitgebreid. “Uien en aardappelen, daar weten we veel van. Bij de andere producten doen we het stap voor stap.”

Dit interview verscheen eerder in de Primeur, januari-editie 2022.

Auteur: Jobke den Hertog
© BioJournaal.nl