Uniek korte-keten-concept van graan tot brood gepresenteerd

Uniek korte-keten-concept van graan tot brood gepresenteerd

Het Graanschap gaat in 2023 volop door met haar missie: lekker brood van duurzaam geteeld lokaal graan voor iedereen. Sinds de oprichting in 2018 werkt Het Graanschap aan een korte keten, van de teelt tot en met het verkopen van eigen desembrood. Dat heeft voor veel belangstelling gezorgd vanuit allerlei hoeken: boeren, bakkers, milieuorganisaties, overheid, detailhandel en grondstofleveranciers. ⁠

“Om meer impact te kunnen maken, richten we ons nu op lokale en landelijke bakkerijen met lokaal meel van een korte keten”, aldus Renee Pater, bakker-ondernemer van Het Graanschap. “We willen het voor steeds meer bakkerijen mogelijk maken om van duurzaam geteeld graan het beste brood te maken en daarmee bij te dragen aan de natuur.”

“Dit jaar gaan we opschalen naar ruim 120 hectare waarmee we ruim 700.000 kilo biologisch graan van de akkers halen. Het graan malen we op een steen tot het mooiste meel en bloem.” Om op te kunnen schalen gaat Het Graanschap samenwerken met twee bedrijven die dezelfde ambitie hebben. Biologische telers Thijs Geerse en Wouter Snippe van WeGrowOrganic zoeken en begeleiden boeren bij de teelt en Jan Donker van BD-graan maalt het graan.

Arend Lijnema en Wouter Snippe in de stand van WeGrowOrganic op de Biobeurs. 

Afgelopen week stond Het Graanschap op de Biobeurs in stand 88 van WeGrowOrganic om boeren te enthousiasmeren. “Wij hebben boeren verteld wat meedoen inhoudt en wat het ze oplevert”, aldus Thijs Geerse. “Voor biologische boeren is Het Graanschap een mooie kans om meer uit de graanteelt te halen. Door de korte keten kunnen we veel gerichter tot een ideaal eindproduct komen voor bakkers.” Wouter Snippe vult aan: “Er is niets mooiers voor een boer dan brood in de winkel tegenkomen dat gemaakt is van eigen graan.”

Dit interview verscheen op de website van BioJournaal.nl